Parohia "Sfântul Ilie" Negulești, este o parohie relativ nouă,înfințată după revoluție,desprinsă din parohia-mamă,Luminiș,Com.Piatra Șoimului.
Ea se află în partea de N a comunei Piatra-Șoimului, de o parte și de alta a pârâului IAPA.Sufletele păstorite în cadrul acestei parohii sunt peste 900,și care alcătuiesc aproximativ 380 de familii.
Biserica,din lemn de brad și tălpi de stejar s-a construit în perioada 1994-1996,în stilul molodvenesc-ștefaniam,cu turlă pe naos.
Dimensiuni:
Luningimea:24m; Lățimea la abside:11m; Lățimea în naos:8m; Înălțimea turnului:17m
Prima sfințire, făra pictură,s-a făcut la data de 22septembrie 1996,de către I.P.S Mitropolit Daniel al Moldovei și Bucovinei,actualul Patriharh al României.
De-a lungul anilor s-au construit în incintă următorele edificii:
1.Centrul social
2.Casa de oaspeți
3.Aghiazmatarul
4.Momnumentul eroiilor(stil manusoleu)
5.Cișmeaua
6.Un pod de intrare cu arhitectură specială
Pictura s-a executat în perioada 2009-2012,în tehnica fresco, stil bizantin.
Locația parhoiei "Sfântul Ilie" Negulești, este una sprecială, la poale de codru,înconjurată de multă verdeață,multe flori,încadrata între două pârăiașe,pe cel din dreapta ridicându-se o salbă de patru iazuri.
Din punct de vedere cultural,pe lângă parhoie activează Asociația,pentru cultură,tradiție și spiritualitate "Lerui Doamne".În cadrul aceste asociații Funcționeazp o școala populară de artă, cu peste 50 de copii,constituiți în ansamblul artistic-duhovnicesc "DATINA STRĂBUNĂ"
Multe din lucrările și construcțiile amintite mai sus, inclusiv pictura,își asteaptă veșmântul sfințitii.